Problemer med å kontrollere vannlatingen kan føre til ufrivillig vannlating eller urinlekkasje – uhell man gjerne vil unngå. Urininkontinens er en problematikk som både menn og kvinner opplever, spesielt jo eldre man blir. I takt med alderdommen begynner musklene å bli svakere, inkludert musklene i urinveiene.
Alder er imidlertid ikke den eneste syndebukken når det gjelder urininkontinens. Andre sykdommer som blærekreft, sklerose og nerveskader kan også være årsaker til urinproblemene. Vil du vite mer om urininkontinens hos menn og hjelpen som er tilgjengelig, kan du lese mer nedenfor.
Hva er urininkontinens?
Urininkontinens forekommer både hos menn og kvinner, men er hyppigst hos kvinner. Urininkontinens, også kjent som urinlekkasje, skyldes manglende evne til å kontrollere vannlatingen. Mannlig inkontinens hos yngre menn er sjelden, men så snart man når 60-årsalderen og eldre, øker forekomsten av urininkontinens hos både menn og kvinner.
Problemer med å kontrollere vannlatingen kan oppstå av flere årsaker. Noen av de vanlige årsakene er som nevnt alder, men også nerveskader, sklerose, infeksjoner og blærekreft kan forårsake urininkontinens. Hos menn kan prostata også spille en rolle, for eksempel hvis den er forstørret eller har gjennomgått operasjon.
Typer av urininkontinens
Urininkontinens deles ofte inn i to hovedtyper: stress- og urgeinkontinens. Stressinkontinens er den vanligste av de to og involverer ofte små mengder urin som lekker. Ved stressinkontinens er lukkemuskelen svekket og kan derfor ikke forhindre at urinen lekker ut når trykket i magen øker, for eksempel ved nysing, hoste, latter, løft eller plutselige bevegelser.
Urgeinkontinens involverer derimot ofte større mengder urinlekkasjer, der trangen til å urinere ofte oppstår plutselig. Ved urgeinkontinens trekker blæremuskelen seg sammen på upassende tidspunkter, og den kraftige trangen til å urinere som oppstår er ofte vanskelig å undertrykke. Avhengig av kompleksiteten av lekkasjen og årsaken til den, finnes det flere behandlingsalternativer som tilpasses den enkelte basert på ovennevnte faktorer.
Hva slags hjelp finnes?
Mange menn som lider av urininkontinens, kjenner til og har kanskje fått tilbud om absorberende produkter som skal hjelpe på problemet, som for eksempel bleier, men disse produktene er ofte ikke særlig tiltalende. Heldigvis finnes det en annen løsning som for mange er både mer diské og pålitelig. Dette er et uridom med tilhørende urinpose.
Et uridom for menn plasseres utenpå penis og ligner litt på et kondom. Uridomet fås i ulike størrelser og lengder slik at det kan tilpasses den enkelte. En urinpose er tilknyttet uridomet via en slange. Urinposene finnes også i ulike størrelser slik at du for eksempel kan bruke en mindre pose om dagen og en større pose om natten.
Uridomet fungerer ved at uridomet samler opp urin fra penis og via et lite hull i uridomet føres urinen gjennom slangen og ned i urinposen, som vanligvis festes på låret. Urinposen tømmes deretter etter behov. Uridom er dermed en løsning som reduserer uhell og bekymringer knyttet til dette, slik at du kan leve et liv på lik linje med alle andre.
Visste du at du kan få råd og veiledning hos Coloplast?
Kanskje du lurer på om et uridom kan være løsningen på dine problemer med manglende kontroll over urinen? Eller kanskje du er usikker på hvilken type og størrelse uridom samt pose du bør bruke? Disse spørsmålene og mange flere kan du få hjelp til via Coloplast Assistanse.
Coloplast Assistanse er et gratis og uforpliktende tilbud hvor du kan få råd og veiledning. Du har også mulighet til å få tilsendt gratis prøver av produktene deres. Sykepleierne er svært erfarne innen områder som inkontinens, både når det gjelder urin, avføring og stomi, og deres fremste oppgave er å lede deg trygt videre i livet. Du kan ringe til dem alle hverdager fra kl. 9:00 til 16:00, hvor de sitter klare til å hjelpe deg.